Bilanțul exercițiului aferent lunii octombrie
În data de 04.10.2017(prima zi de miercuri a lunii octombrie), în intervalul orar 1000-1100, s-a desfășurat cel de-al doilea exercițiu național de alarmare a populației, intitulat Miercurea Sirenelor.
Scenariul exercițiului a vizat înștiințarea autorităților administrației publice locale despre probabilitatea producerii sau producerea unor atacuri aeriene în zona de competență și verificarea funcționării sistemului de alarmare publică prin acționarea tuturor sirenelor electrice și electronice, la introducerea semnalului “Prealarmă aeriană”.
Mai exact, exercițiul a avut ca scenariu probabilitatea producerii unor atacuri aeriene asupra obiectivelor de importanță majoră din județ.
S-a decis alarmarea populației ca urmare a probabilității foarte mari de producere a unei situații de urgență în zona de competență.
La nivelul județului Dolj, alarmarea s-a executat astfel:
Număr de localități verificate de personal ISUJ Dolj pe timpul exercițiului:9
Număr de sirene verificate de personal ISUJ Dolj pe timpul exercițiului: 28, din care: 15 funcționale, 13 nefuncționale.
Număr de persoane care au acționat sirenele de alarmare publică în comandă locală: Municipii-14; Orașe-8; Comune-104.
Timpul mediu de răspuns pentru acționarea sirenelor de alarmare:
• la acționare centralizată(din dispeceratul ISU Dolj): 2 minute;
• la acționare locală (de la cofretul sirenei): 9 minute.
Localități alarmate din dispeceratul ISUJ Dolj: Calafat, Băilești, Bechet, Dăbuleni, Ciupercenii Noi, Poiana Mare, Desa, Piscu Vechi, Ghidici, Rast, Negoi, Catane, Bistreț, Cârna, Măceșu de Jos, Gighera, Ostroveni, Călărași.
Comparativ cu antrenamentele anterioare, s-a constatat o îmbunătățire în ceea ce privește timpul de răspuns pentru acționarea sirenelor de alarmare, personalul de specialitate destinat acționării mijloacelor de alarmare de la localitățile din județ fiind în măsură a executa într-un timp mai scurt alarmarea populației.