Guvernul a aprobat, prin Hotărâre, alocarea temporară pentru lunile februarie și martie 2015, din venituri din privatizare, de către Ministerul Finanțelor Publice, a sumei de 800 milioane lei, în echivalent euro, în scopul asigurării necesarului de finanțare al Autorităților de management pentru programele operaționale finanțate din fonduri structurale în cadrul Obiectivului Convergență.
Din suma totală, Ministerul Fondurilor Europene, care este Autoritate de management pentru POS Mediu și pentru POS Creșterea Competitivității Economice, va primi 400 și, respectiv, 150 milioane lei, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației, care este Autoritate de management pentru Programul Operațional Regional, va primi 250 milioane lei. Aceste sume vor asigura necesarul de finanțare al Autorităților de management pentru lunile februarie și martie 2015. Termenul pentru efectuarea plăților cererilor de rambursare și a cererilor de plată de către ordonatorii principali de credite cu rol de autoritate de management, din sumele transferate de Autoritatea de certificare și plată este de 10 zile.
În cadrul POSM au fost depuse cereri de rambursare și cereri de plată într-un număr care a depășit previziunile, astfel încât a apărut o necesitate de finanțare de aproximativ 200 milioane lei pentru efectuarea plăților până la finalul lunii februarie a.c. Pentru POR și POSCCE sumele solicitate vor fi utilizate în luna martie, după consumarea în integralitate a fondurilor alocate prin HG nr. 13/2015. Luând în considerare stadiul actual al sumelor accesate/transferate/plătite, Guvernul a hotărât extinderea termenului de plată până la data de 20 martie 2015, astfel încât sumele alocate să poată fi utilizate în integralitate de toate programele operaționale.
Autoritățile de management trebuie să efectueze plățile pentru rambursarea cheltuielilor eligibile către beneficiari și pentru plata cheltuielilor eligibile rambursabile din cererile de plată aferente instrumentelor structurale. În condițiile epuizării prefinanțării CE, ca urmare a existenței unei diferențe substanțiale între procentul de prefinanțare acordat de CE (9% pentru FEDR, 13% pentru FSE și 12,5% pentru FC) și procentul de prefinanțare acordat de România beneficiarilor de proiecte finanțate prin programele operaționale din instrumente structurale (maxim 35%), a fost obligatorie alocarea acestor sume, pentru a nu periclita ținta de absorbție pentru 2015.
Sumele alocate autorităților de management din venituri din privatizare, și utilizate, vor fi rambursate către Ministerul Finanțelor Publice în euro, din sumele restituite cu această destinație de către Comisia Europeană, până la data de 30 iunie 2015.