15.000.000 Euro este valoarea unui împrumut contractat de către municipalitate de la BERD. Din acest credit vor fi achiziționate aproximativ 40 autobuze de ultima generație și vor fi reabilitate cele doua sedii ale Primăriei de pe A.I. Cuza – sediul central și fostul Hotel Palace. Actele au fost semnat, la Londra, de către edilul șef al Băniei, Mihail Genoiu și de către administratorul public, Sorin Manda, din partea Craiovei și directorul BERD pentru infrastructură municipală și de mediu, Susan Goeransson. De asemenea, cu ajutorul aceluiași credit vor fi reabilitate și mai multe corpuri ale unor instituții de învățământ: Școala Generală Sfântul Gheorghe, Grădinița Pinocchio, Grădinița Castelul Fermecat, Grădinița Paradisul Copiilor, Școala Gimnazială Ion Creangă și Colegiul Național Nicolae Titulescu.
Susan Goeransson, directorul BERD pentru infrastructură municipală și de mediu, a declarat, cu ocazia semnării documentației, că municipiul Craiova este primul oraș care s-a alăturat Programului pentru Orașe Verzi.
„Municipiul Craiova este primul oraș din România care se alătură programului nostru pentru Orașele Verzi și aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la un Plan de Acțiune în acest scop. Implementarea proiectului va aduce beneficii tuturor locuitorilor din Craiova”, a menționat Goeransson.
„S-a găsit soluția unui pachet în care să intre clădirile și achiziția a până la 40 de autobuze noi și reabilitarea clădirilor despre care am vorbit. Nu se pot cumpăra autobuze electrice, cu acești bani, întrucât în urma discuțiilor cu o parte dintre consultanții BERD, cu cei care au fost la Craiova, ni s-a recomandat să nu schimbăm întreaga flotă dintr-o dată. De aceea ni s-a recomandat să optăm pentru Euro 6”, a explicat Mihail Genoiu.
În cadrul acestui acord, fără a presupune alte obligații financiare din partea Primăriei Municipiului Craiova, BERD va sprijini elaborarea unui Plan de Acțiune, care va analiza posibilități de investiții în „proiecte verzi” din domeniul transportului public urban, al infrastructurii de apă și salubritate pentru îmbunătățirea mediului și a calității vieții în municipiu.
„În următorii trei ani, atât din proiecte pe fonduri europene pe care Primăria Craiova le depune, parteneriatul cu MDRAP, aceste două credite, atât al nostru, cât şi cel viitor al RAT, dar şi din fonduri proprii, ale noastre şi ale operatorului de transport, undeva la 70-80 milioane euro vom investi în transportul în comun. De la achiziţia de autobuze 40 plus 10, plus cel puţin 35 electrice, 17 tramvaie, reabilitarea căii de rulare şi a firului de contact pe cele două tronsoane care nu au fost reabilitate, reabilitarea depoului şi a autobazei unu, staţiile de redresare şi abia atunci cred că vom putea spune că municipiul nostru va avea un transport public de calitate. Asta vine şi în urma noului plan de trafic de călători care a fost aprobat anul trecut şi este şi unul dintre argumentele pentru care am ales să luăm acest credit. Licitaţiile se vor face pe criterii BERD şi lucrurile se vor desfăşura mult mai repede decât se desfăşoară pe legislaţia naţionaşă, pe legislaţia fondurilor europene. Noi, până la sfârşitul anului viitor, trebuie să înfiinţăm încă trei noi trasee şi atunci este foarte mare nevoie de aceste autobuze”, a precizat, la rândul său, Sorin Manda.
În prezent, parcul auto al RAT Craiova deține 180 de autobuze și 17 tramvaie. Acestea deservesc aproximativ 60.000 calatori, zilnic.