Marți, 4 iulie, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, Președintele Crucii Roșii Române va găzdui în grădina Palatului Elisabeta aniversarea a 141 de ani de activitate umanitară neîntreruptă a Crucii Roșii Române. Cu această ocazie vor lua cuvântul Alteța Sa Regală și domnul Ioan Silviu Lefter, Directorul Crucii Roșii Române. Vor lua parte la eveniment sute de voluntari, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai administrației prezidențiale, ai instituțiilor statului și ai societății civile, parteneri și prieteni ai Crucii Roșii.
În fiecare an, la nivel național, Crucea Roșie Română sprijină peste 500 000 de persoane, prin intermediul filialelor și subfilialelor cu ajutorul celor 5600 de voluntari și 340 de angajați. Crucea Roșie Română a continuat și în 2017 la creșterea capacității de reziliență, procesul de perfecționare a personalului și voluntarilor precum și implementarea sutelor de programe și campanii de educație în comunitățile locale adaptate nevoilor acestora.
Mii de oameni aflați în situații sociale dificile cauzate de situația economică sau de dezastre au primit sprijin major din partea membrilor celor 47 de filiale ale Crucii Roșii, care lucrează cu responsabilitate și dăruire.
De la caravana mobilă de donare de sânge și acordarea serviciilor medicale de îngrijire la domiciliu la pregătirea și intervenția în situații de urgență și dezastre, Cruce Roșie Română oferă sprijin umanitar prin devotamentul și implicarea voluntarilor săi, atât de importante pentru îndeplinirea misiunii organizației.
În continuare, Crucea Roșie Română își propune să contribuie cât mai mult la ajutorarea populației.
Despre Crucea Roșie Română
Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 713 subfiliale și 503 comisii. 5687 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.
Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale.
Semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române la 4 iulie 1876 au fost Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza si Carol Davila. Nume sonore ale istoriei și culturii române — Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea — au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane.