De 30 de ani, un român îi învață pe romi limba rromani literară, la Facultatea de Limbi Străine a Universității din București. Este vorba despre profesorul univ. dr. emerit Gheorghe Sarău, care a învățat singur limba rromani, la sfârșitul anilor ‘80. El a deschis primul curs de predare a limbii romani, la Universitatea București, pe 22 octombrie 1992, fiind a treia inițiativă de acest tip din lume (după Paris – 1986 și Praga – 1991).
De atunci și până în prezent, Programul de studiu Limba și Literatura Rromani a contribuit în mod semnificativ la formarea de profesori de limba rromani, inspectori pentru rromi sau alte minorități, mediatori școlari, funcționari publici, reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale de la nivel național și internațional, precum și la formarea de personalități din domeniul cultural-artistic.
Sâmbătă, 22 octombrie 2022, la ora 12,00, în amfiteatrul Martin Luther King al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, din str. Pitar Moș nr. 7-13, et. 1, echipa Programului de studiu Limba și Literatura Rromani celebrează cei 30 de ani de predare a limbii romani în învățământul universitar din România.
La eveniment vor participa reprezentanți ai Guvernului, ai agențiilor guvernamentale, ai organizațiilor neguvernamentale și foști absolvenți, care între timp au devenit profesori, inspectori școlari sau personalități în domeniile artei sau presei.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională pentru Romi, Asociația Partida Romilor Pro-Europa, Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher, Fundația Roma Education Fund România.