În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost solicitate la 202 situaţii de urgenţă după cum urmează:
– 24.11.2020, ora 10:21, Detașamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la locuința unui cetățean, din comuna Coșoveni. La sosirea echipajelor de pompieri, acesta se manifesta la acoperișul construcției, cu posibilitate de propagare la întreaga locuință. În urma acestuia a ars acoperișul locuinței confecționat din lemn cu învelitoare din țiglă pe o suprafață de aprox. 15 mp. și s-a degradat tavanul unei încăperi pe o suprafață de aprox. 10 mp. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată ca fiind scântei (coș de fum deteriorat). La intervenție a participat și S.V.S.U. Coșoveni.
– 24.11.2020, ora 15:21, Detașamentul Pompieri Calafat a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată, în mun. Calafat, sat Ciupercenii Vechi. La sosirea echipajului, ardea vegetație uscată pe aprox. 0,02 ha. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată ca fiind o flacără (foc deschis în spații deschise).
– 24.11.2020, ora 16:01, Secția Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la reziduuri menajere, pe un teren viran ce aparținea unei societăți comerciale, din comuna Ișalnița. . La sosirea echipajelor de pompieri, acesta se manifesta la reziduuri menajere și alte deșeuri aruncate la întâmplare. În urma acestuia a ars reziduuri menajere, deșeuri mase plastice, material lemnos, anvelope auto uzate pe o suprafață de aprox. 0,5 ha. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată ca fiind o flacără (foc deschis în spații deschise).
– 26 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
– 173 activități de informare a populației cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19.
Pompierii doljeni recomandă câteva regulilor şi măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la instalarea şi folosirea coşurilor şi burlanelor:
a) coşurile de zid vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor astfel:
– la trecerea prin planşeu, prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor la 25 cm. În spaţiul dintre coş şi planşeu se introduc un strat de azbest sau două straturi de pâslă îmbibate cu argilă;
– la trecerea prin acoperiş, prin lăsarea unei distanţe de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele acoperişului, iar golul produs se închide cu un şorţ de tablă;
b) nu este permis ca în coşuri să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
c) coşurile se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m;
d) coşurile de zid vor fi permanent întreţinute fără crăpături şi curăţate. Este interzis a se folosi coşurile de zid netencuite;
e) burlanele din metal nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 cm faţă de pereţii de scândură sau paiantă.