Românii sărbătoresc 162 ani de la Unirea Principatelor Române sau Mica Unire cum mai este cunoscută. Unirea dintre cele două principate românești a început în 1948 odată cu realizarea uniunii vamale.
Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei la 5 ianuarie 1859. Câteva zile mai târziu, la 24 ianuarie, acestea este ales. în cadrul unei ședințe secrete, și domnitor al Țării Românești. Atât Poarta Otomană, cât și Austria au considerat, la unison, unirea drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate, ceea ce nu le-a dat celor două mari puteri posibilitatea de contestare.
În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere. în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.
La Craiova, festivitățile au avut loc cu respectarea noilor reguli impuse de pandemie, cu participarea a maxim 100 persoane.
„Astăzi, când sărbătorim Mica Unire, rememorăm dorințele românilor, de o parte și de alta a Milcovului, de a fi împreună, de a înfăptui actul unirii prin solidaritate și sacrificiu.
Ziua Unirii Principatelor Române a fost un pas important, când vechile bariere ale politicii au fost doborâte și s-a pus umărul la o nouă graniță consolidată.
La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!”, a declarat Nicușor Roșca, prefectul județului Dolj.
Discursurile au continuat cu reprezentantul Primăriei Craiova, viceprimarul Dana Barbu. Și cum politica și înțepăturile nu puteau lipsi de la niciun eveniment, și-au făcut loc în discursul acesteia. „În contextul crizei sanitare pe care o traversăm, reforma educației înfăptuită de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza a devenit o adevărată provocare pentru contemporanii noștri, când școlile sunt închise, iar accesul la educație este îngrădit copiilor. Ca o întoarcere în timp, retrăim istoria și resimțim o nevoie acută de a ruoe barierele reale care ne-au depărtat de cei drag, rude, prieteni. Unitatea a fost și rămâne forța noastră a românilor”, a precizat aceasta.
Ceva mai echilibrat a fost discursul președintelui Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile. „Însă înainte de a deveni fapt împlinit și a ajunge să-și primească recunoașterea marilor puteri ale momentului, Unirea Principatelor a avut de trecut proba consensului pe plan intern. Iar aceasta a străbătut timpul ca un exemplu mereu actual despre puterea concilierii și despre maturitate în înțelegerea unor interese care se situau mai presus de orice orgolii personale, de orice ambiții de grup.
Sunt, în mod special, câteva cuvinte ale însuși marelui Alexandru Ioan Cuza la care ar trebui, poate, să ne raportăm mai des în vremuri în care sunt aruncate în spațiul public teme tot mai virulente care tind să ne scindeze: «Numai pacea dintre noi, numai iubirea dintre fiii aceleiași țări și nații, numai o deplină armonie între clasele societății poate să ne întăreasc㻓.
Ceremonialul a continuat cu depunerea de jerbe la statuia Domnitorului de către Prefectura Dolj, Primaria Craiova, Consiliul Județean Dolj și reprezentanții Ministerului de Interne (poliție, jandarmi, pompieri).
Un moment inedit a avut loc imediat după încheierea ceremonialului când, partidele politice au depus, la rândul lor, jerbe. Reprezentanții PSD au încercat să fure startul, fiind obișnuiți să depună primii. Au fost „opriți” de către organizatori care au anunțat că primii vor depune liberalii. Nici a doua oară nu a fost cu noroc, pentru pesediști, fiind nevoiți să se uite cum depun colegii din USR-PLUS. A treia oară nu au mai așteptat și au pornit, pur și simplu, fără a mai aștepta ca useriștii să revină la loc.