Anul acesta se împlinesc 15 ani de la aderarea României la NATO şi 70 de ani de la înfiinţarea organizaţiei. Cu această ocazie, la sediul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est au avut loc mai multe evenimente în prezența oficialităților locale. „Sunt profund onorat să particip la un eveniment aniversar cu totul special, prin care marcăm 70 de ani de la fondarea Organizației Tratatului Nord-Atlantic, alături de reprezentanții unei structuri care și-a adus o contribuție decisivă pe parcursul aderării și ale cărei acțiuni susțin astăzi respectarea angajamentelor asumate în cadrul acestui parteneriat.
Stimați militari, în relația țării noastre cu NATO ați fost deschizători de drumuri. Din rândurile dumneavoastră provine prima unitate a Armatei României dislocată în Afganistan, prima unitate care a participat la o misiune de luptă în afara granițelor după cel de-al Doilea Război Mondial, iar profesionalismul dovedit a fost hotărâtor pentru accederea la alianță.
Doi ani mai târziu, militari ai acestei brigăzi trăiau momentul aderării într-o altă zonă de conflict, în Irak, devenind astfel primii cărora le revenea onoarea de a arbora, într-un teatru de operații, drapelul NATO alături de tricolorul național.
Eforturile dumneavoastră și ale camarazilor dumneavoastră au dus România în NATO, dar au adus și NATO aici, la Craiova, prin intermediul Brigăzii Multinaționale Sud-Est – încă o dovadă că înaltele calități care vă definesc sunt larg recunoscute, apreciate și constituie fundamentul pentru unele dintre cele mai importante inițiative ale țării noastre.
În numele meu și al Consiliului Județean Dolj, vă încredințez de întreaga admirație pentru tot ce ați reușit să realizați, cu abnegație și mari sacrificii, în slujba și în beneficiul României, dorindu-vă mult succes în misiunea de înaltă responsabilitate pe care o îndepliniți“, a arătat, în cuvântul său, Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
La rândul său, Mihail Genoiu a amintit audienței că “este un moment cu o semnificație aparte pentru România, sărbătorim 15 ani de la aderarea țării noastre la NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din istorie. În tot acest timp, România și-a demonstrat nu doar loialitatea față de aliați, dar și capacitatea de luptă, iar aderarea țării noastre la Alianţa Nord-Atlantică a constituit unul dintre cele mai importante obiective de politică externă de după 1989 ale statului român.
La împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea organizaţiei şi a 15 ani de la aderarea României la structurile acesteia, statul român este angrenat în marile dosare de acţiune ale NATO, fiind un partener solid şi totodată un membru activ în luarea deciziilor la nivelul structurilor Alianţei.
Este un drum pe care țara noastră va continua să-l parcurgă alături de aliați în structurile politico-militare, în structurile de comandă și în centrele de pregătire și, nu în ultimul rând, în teatrele de operațiuni. Iar acest lucru atestă că rolul României în cadrul Aliantei este unul clar și bine definit.
Pentru orașul nostru, acest moment solemn este cu atât mai important cu cât Brigada 2 Infanterie Rovine din Craiova a devenit, din aprilie 2017 o componentă importantă a structurii de forțe NATO – Comandament al Brigăzii Multinaționale Sud-Est, sub comanda operațională a forțelor aliate din Europa. O decizie care a demonstrat, fără drept de apel, experiența solidă a unității de elită din Craiova, profesionalismul de excepție al cadrelor militare de aici, dar și dotarea de cel mai înalt nivel. În plus, la doar 60 de km de Craiova, la Deveselu se află scutul antirachetă considerat cel mai modern sistem de apărare anti-rachetă din Europa. Constituirea unei structuri NATO la Craiova a condus și la prezența contingentului militar polonez, ocazie pentru noi, craiovenii, să redescoperim lunga tradiție a bunelor colaborări dintre poporul polonez și craioveni, în special.
Nu în ultimul rând doresc să aduc un omagiu tuturor celor care și-au sacrificat viața în teatrele de operațiuni NATO sau în misiuni. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodată, iar decernarea, de către Primăria și Consiliul Local, a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova acelor bravi militari care au avut de suferit a fost doar un mic gest, simbolic, de recunoaștere a meritelor și abnegației demonstrate de aceștia pe câmpul de luptă.
Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră într-un moment special pentru toată România și vă doresc să fiți mereu același exemplu de conduită și dăruire. Cu profesioniști ca dumneavoastră, România este mai în siguranță ca niciodată”, a concluzionat acesta.

Nu în ultimul rând, generalul de brigadă Cristian Dan, comandantul Brigăzii MultiNaționale Sud – Est, a precizat faptul că “din 2004, unitățile Brigăzii au participat cu mândrie la misiuni NATO în teatre de operații precum cele din Balcani, Irak, Afganistan. Din păcate, în aceste misiuni Brigada a pierdut cinci soldați pe câmpul de luptă. Când vorbim despre NATO este important să ne amintim că Alianța este fondată pe principiul apărării colective, însemnând că dacă un aliat NATO este atacat, toți aliații NATO sunt atacați. De la summitul mondial din 2014, NATO a implementat cea mai mare capabilitate de apărare de la Războiul Rece”.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !