Poate încăpea esența universului într-o carte? Ei bine, cunoscutul astrofizician Neil de Grasse Tyson spune că da. El combină vastele sale cunoștințedespre astrofizică și abilitatea extraordinară de a rezuma datele științifice în volumul „Astrofizica pentru cei grăbiți”, apărut în colecția Acum pentru Viitor de la editura Trei,într-o abordare fascinantă a universului. Care este natura spațiului și a timpului, ce s-a petrecut după Big Bang, cum caută oamenii de știință alte planete sau alte forme de viață? Acestea sunt doar câteva dintre tematicile cosmice pe care cartea lui deGrasse Tyson le abordează într-un mod clar și succint, în capitole bine structurate, ce pot fi citite oriunde și oricând.
Iată 10 curiozități pe care le-am aflat citindu-l pe Neil deGrasse Tyson
1. Unul dintre cele mai controversate momente din istoria universului se află la o zecime de milionime de bilionime de bilionime dintr-o secundă după Big Bang. Acest interval este cunoscut drept „perioada Plank” a universului incipient și nimeni nu știe exact ce s-a petrecut atunci. „Nicio lege (cunoscută) a fizicii nu descrie credibil comportamentul universului în acel moment.”
2. Denumirea de quark (acea particulă ipotetică considerată a fi printre constituenții ultimi ai materiei) este inspirată dintr-o replică din romanul Finnegans Wake al lui James Joyce: „Three quarks for Muster Mark!”.
3. Heliul este primul și singurul element din tabelul periodic al elementelor care nu a fost descoperit pe Pământ.
4. Vremea rămâne vreme oriunde în Univers. De exemplu, „Marea Pată Roșie de pe Jupiter, un anticiclon furios a cărui forță sporește de cel puțin 350 de ani, este provocată de aceleași procese fizice care generează furtuni pe Pământ sau în alte locuri din sistemul solar.” Forța și frumusețea legilor fizicii constau în faptul că se aplică peste tot, indiferent de convingerile noastre.
5. Timp de 380.000 de ani după Big Bang, Universul a fost opac, „așa că nu am fi putut vedea formarea materiei nici măcar dacă am fi avut locuri în față”, spune Tyson.
6. Materia neagră cosmică are o gravitație de aproximativ șase ori mai mare decât materia vizibilă.
7. Doar trei dintre elementele existente în natură au fost formate de Big Bang. Hidrogenul, cel mai ușor și mai simplu element, este generat în întregime în timpul Big Bang-ului. Heliul este al doilea element din Univers în ordinea simplității și abundenței. Iar litiul este al treilea element din univers produs în timpul Big Bang-ului. Restul elementelor s-au format în inimile încinse și în rămășițele explozive ale stelelor muribunde.
8. Elementul technețiu nu se găsește pe Pământ decât în acceleratoarele de particule, unde este fabricat la cerere. Acest element se găsește în Univers doar în atmosfera unei submulțimi selecte de stele roșii.
9. Există un element care se cheamă einsteiniu. În rămășițele primului test al bombei cu hidrogen s-a descoperit un element necunoscut care a fost botezat astfel. „Nu știu cum s-a simțit Albert în privința asta”, spune deGrasse Tyson.
10. Numele inițial al planetei Uranus a fost… George. Propunerea a fost a celui care a descoperit planeta, astronomul englez Sir William Herschel, care a dorit să dea planetei numele regelui pe care îl slujea. Deși propunerea lui nu a fost acceptată, există o practică valabilă și în prezent, inițiată tot de Herschel, de a boteza lunile planetelor după personaje din piesele lui Shakespeare și poemele lui Alexander Pope (ex: Ariel Cordelia, Julieta, Mitanda etc.)
Neil deGrasse Tyson, autorul bestsellerului „Astrofizica pentru cei grăbiți”, publicat la editura Trei, este un astrofizician american, cercetător asociat în cadrul Departamentului de Astrofizică al Muzeului American de Istorie Naturală și directorul Planetariului Hayden. De asemenea, este gazda emisiunii TV StarTalk și autorul a numeroase lucrări de specialitate, printre care Space Chronicles, Origins și The Pluto Files.
La editura Trei a mai apărut de același autor și volumul Moartea într-o gaură neagră și alte dileme cosmice.