Dacă mai trebuia vreo dovadă că trăim într-un oraș european, și nu de ieri, ci de mai bine de un veac, este suficient să amintim un lucru arhicunoscut: Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova a primit medalia de aur la Expoziția Internațională de la Paris. Celebrul eveniment a fost organizat pentru sărbătorirea intrării în noul secol XIX – rămas în memoria civilizației drept Secolul Luminilor.

Amenajarea sa pe o suprafață generoasă de 96 hectare a fost posibilă grație edilului de legendă al Craiovei, Nicolae Romanescu, care a avut fabuloasa idee de realizare a unui „parc de odihnă și recreere”. În 1901, arhitectul francez Emil Redont a început lucrările pentru realizarea acestui proiect folosind, pentru acea vreme, soluții îndrăznețe precum aclimatizarea unor specii valoroase de arbori și arbuști dar, mai ales, împlinirea unui loc romantic prin construirea Podului Suspendat, a Castelului Fermecat, a Rotondei și a altor elemente care de peste 100 ani îi conduc pe vizitatori într-o atmosferă de basm.

Dincolo de cele peste 250 de specii de arbori și arbuști, atracția principală a Parcului o constituie lacul întins pe o suprafață de 4 hectare care întregește arcul romantic cu bărcile lui cu vâsle, nuferii și lebedele desprinse dintr-un tablou al veacului în care a fost creat superbul spațiu de „odihnă și recreere”.

Hipodromul, construit pe o suprafață de 20 hectare și inaugurat în 1903, întregește aceeași imagine idilică a unui veac ce avea să fie extrem de tumultuos – trecând prin două războaie mondiale – dar care la acea vreme trăia, parcă, într-o lume lipsită de griji.

Pe lângă toate aceste lucruri de poveste, Parcul Romanescu găzduiește și una dintre cele mai vechi grădini zoologice, care a rămas în continuare, printe puținele din țară în care accesul publicului este gratuit. Reabilitată în anul 2015, Grădina zoologică din Craiova oferă habitate noi, încăpătoare, conform normelor europene tuturor animalelor aflate în captivitate. Peste 270 de exemplare, din peste 40 de specii pot fi admirate. Recent, RAADPFL Craiova a adus la grădina zoologică un pluton de maimuțe, opt exemplare din specia capucin, în schimbul lor oferind Grădinii zoologice din Arad o parte din colonia de porci vietnamezi. Foarte puțini craioveni știu că toate amenajările din spațiile grădinii zoologice au fost realizate cu angajații RAADPFL Craiova.

După mai bine de 100 ani, Parcul Romanescu a traversat, în sfârșit, un amplu proces de modernizare, grație unor fonduri europene de peste 11 milioane Euro. Au fost refăcute aleile, cascadele, iluminatul public, dar a fost montat și un sistem modern de camere de supraveghere pentru siguranța publicului. De asemenea, din această vară, în Parcul Nicolae Romanescu a fost reluată activitatea de închiriere bărci şi hidrobiciclete pe lacul Debarcader.

Astfel, Parcul Nicolae Romanescu este pregătit pentru noile generații, o oază de liniște și curățenie, de care toți avem nevoie, indiferent de secolul în care trăim.

Comentarii

comentarii